A dobegység felelős az elkészült nyomat minőségéért

Amikor nyomtató vásárlása mellett döntünk, akkor a legnagyobb dilemmát rendszerint annak eldöntése jelenti, miszerint melyik típusra tegyük le a voksunkat. Kétségtelen ugyanis, hogy mind a tintasugaras változatnak, mind pedig a lézernek megvan a maga előnye és hátránya egyaránt. Ahhoz, hogy biztosan a számunkra legoptimálisabb modellt válasszuk, ezekkel mindenképpen tisztában kell lennünk.

Lézernyomtatók esetében például kardinális jelentősége van a festékkazetták és a dobegység élettartamának. Gyakorta megesik, hogy laikusként csak az előbbire helyezünk hangsúlyt, és utóbbiról egészen addig nem is nagyon tudjuk hogy létezik, míg el nem érkezik a csere ideje. Pedig a dobegység az egyik legsarkalatosabb pontja ezeknek a gépeknek, hiszen működési elvükből adódóan ez felelős az elkészült nyomat minőségéért. Tudniillik ezeknél a készülékeknél tinta helyett festékport alkalmaznak, ami a tonerekben található, monokróm változat esetén egy ilyen van a gépben, míg színesnél négy különböző. Ám ennél a technológiánál ez a por nem közvetlenül a papírra kerül, lévén a képalkotási eljárás itt egészen máshogy zajlik.

Ezt a szerepet ugyanis a dobegység tölti be, ami egy elektromosan töltött henger, amely a festékport a papírra olvasztja. Típusonként teljesen eltérő, hogy milyen élettartammal bírnak ezek, sőt, bizonyos gyártók a tonerrel egybeépítve hozzák forgalomba. Ennek hátránya, hogy költségesebb a csere, ám előny, hogy nem kell külön foglalkoznunk ezzel a kérdéssel. Ez azonban a ritkább eset és általában a dobegység külön kerül beépítésre. Ilyenkor érdemes a felhasználói kézikönyvben ellenőrizni, nagyjából hány oldal a kapacitása, bár a nyomatok fokozatos minőségromlása is intő jel lehet. Vásárláskor érdemes egy eredeti darab mellett dönteni, hiszen elsősorban ettől függ, hogy milyen minőséget érhetünk el a nyomtatóval.