A gyermekülések használatának szabályai

Gyermekeket utaztatni egy autóban mindig némi feszengéssel jár, hisz egy csepp élet biztonsága múlik rajtunk, felnőtteken. A tapasztalt sofőr mellett a jól megválasztott gyermekülés az, ami biztonságosabbá tehet egy utazást.

Csak egy klikkelésre van attól, hogy további hasznos információkat szerezzen a témával kapcsolatban az alkatreszek.hu oldalon. A továbbiakban korosztályonként próbáljuk átláthatóvá tenni a gyermekülések rejtélyes világát. A csecsemőkor talán a legkényesebb mind közül, mivel a babák még gyengék, izomzatuk nem képes még megtartani őket. Hordozásuk babahordozóban történik, melyet az autóba szigorúan menetiránynak háttal kell bekötni, lehetőleg a hátsó ülésen. Amennyiben csak a sofőr és baba utazik az autóban, anyósülésre is helyezhető a hordozó, ilyenkor azonban mindenképpen ki kell kapcsolni az anyósülés oldalán lévő légzsákot! A babhordozót kinőve különböző súlyhatárig megjelölt gyereküléseket lehet beszerezni, melyek zöme 5 pontos biztonsági övvel vannak ellátva, az ülést pedig az autó biztonsági övével kell rögzítetni.

Óvodás korban elhagyható a gyermekülés. Ilyenkor úgynevezett ülésmagasítókat szokás alkalmazni a gyerekeknél, mely arra szolgál, hogy a gyermeket olyan magasságba pozícionálja, melynél a biztonsági övet a megfelelő szögben lehet bekötni. Ha nem jó a szög, kicsúszhat alóla vagy a nyakánál futhat el, ami komoly sérüléseket okozhat. A nagyobb gyerekeknél már nem a kor, hanem a magasság a mérvadó. 135 cm-ig mindenképpen használni kell az ülésmagasítót. 150 cm-t elérve pedig a gyermek bármely ülésen utazhat, természetesen szigorúan a biztonsági öv bekötése mellett. Bármilyen korú gyermek is utazik az autóban, a sofőr felelőssége minden utas épsége, s ezt mindig szem előtt kell tartani! Amennyiben további autós érdekességekről olvasna, keresse fel az alkatreszek.hu weboldalt, ahol a nagy választékú, minőségi árucikkek mellett rengeteg izgalmas cikket találhat!