A szegélyléc alkalmazása biztonsági szempontból is kardinális

Építkezni ma már korántsem olyan egyszerű, mint ahogy az az ezredforduló előtt volt. Jóval magasabb alapanyagárakkal kell számolnunk, ám a fő problémát nem is feltétlenül ez jelenti, hiszen az alapoktól felépíteni egy ingatlant sosem volt olcsó. A legnagyobb gond a szakemberhiány, hiszen már régóta nem igazán működőképes a közösségi erővel történő munka, így szinte biztos, hogy profikra kell bízni a kivitelezést.

Ha mégis saját magunk látnánk neki a feladatnak, akkor tartsuk szem előtt, hogy olyan apróságokra is figyelnünk kell, mint amilyen a szegélyléc kérdése. Ahhoz, hogy az építmény minden szempontból megfeleljen a kívánalmaknak – legyen szó lakóházról, vagy csak egy garázsról -, már az alapoktól kezdve tökéletes kivitelezésre van szükség. Noha sokan úgy gondolják, a betonozás az egyik legegyszerűbb munkafázis, valójában nagyon összetett és kiemelt figyelmet igénylő folyamatról van szó. A megfelelő anyaghasználat mellett ugyanis a biztonságra és az apróbb részletekre is külön hangsúlyt kell fektetnünk. Egy szegélyléc nélkül például szinte lehetetlen a megfelelő élletöréseket megoldani, ez pedig komoly problémákat okozhat a jövőben.

Persze egészen már az elmélet és mást mutat a gyakorlat. Egy szegélyléc megválasztásánál például több szempontot is figyelembe kell vennünk. Nem mindegy az sem, nyersbetonról van-e szó, vagy négy élű oszlopokra keresünk optimális megoldást. Ugyancsak fontos kérdés a szegélyléc alapanyaga. A legelterjedtebbnek a PVC tekinthető, nem véletlenül. Általános felhasználás kapcsán a strapabíróság és az ütésállóság egyaránt olyan szempont, ami nagyon sokat nyom a latban. Ám van, amikor legalább ilyen fontos a rugalmasság, ilyenkor pedig úgy kell választanunk, hogy a szegélyléc ennek a kívánalomnak is megfeleljen. Az sem mindegy, hogy teljes, vagy üreges profillal rendelkező modellre van-e szükség, így aztán szerencsés a döntést tapasztalt hozzáértőkre bízni.