Ha baj éri külföldön, érdemes a konzuli szolgálathoz fordulni!

A nyaralás kapcsán a gondtalan időtöltésre, pihenésre gondolunk, nem pedig arra, hogy bármi baj érhet minket. Bízva a legjobbakban, mindenképp érdemes tájékozódni a lehetőségek kapcsán, hogy hová fordulhatunk, ha nem várt eseményekkel szembesülünk.

Konzuli szolgálat a külföldön bajba jutott magyarok számára nyújt konzuli védelmet, illetve szükség esetén nagyon sok téren tud segíteni. Például tanácsadással tudja segíteni a hazatérésünk, mely  történhet a saját önerőnkből vagy akár egy ismerős anyagi támogatásával. Egészségügyi vészhelyzetben a konzuli szolgálat informál minket a helyi kórházak és orvosok elérhetőségéről. Ha válsághelyzet alakulna ki az országban, akkor a hazatérés kapcsán is segítséget nyújtanak, illetve ha kell az evakuálást is megszervezik. Ha külföldön bajba kerülnénk és elveszítenénk vagy ellopnánk a mobilunk, akkor célszerű a konzuli szolgálathoz fordulni, ugyanis kérésünkre tájékoztatják a hozzátartozónkat, egy olyan ismerőst, aki képes segíteni minket a bajban. Kivételes esetekben utólagos díjfizetés és visszafizetés ellenében a konzuli szolgálat kölcsönt is nyújt a hazatéréshez.

Sokszor hallani történeteket, hogy egy nyaralás hogyan válik egyik pillanatról a másikra pokollá. Ha bármilyen okból kifolyólag letartóztatnának minket külföldön, abban az esetben sem érdemes pánikolni, meg kell próbálnunk higgadtnak maradni és értesíteni a konzuli szolgálatot. A konzuli szolgálat tisztázza az őrizetbe vétel okát, valamint ennek jogi megítélését, továbbá a fogva tartás körülményeit is figyelemmel kísérik. Mindezek miatt a konzuli szolgálat nagy segítséget jelent, abban az esetben, ha külföldön valamilyen problémával szembesülünk. Még az utazást megelőzően célszerű tájékozódni, valamint regisztrálni a konzuli szolgálatnál!