Hogyan mutatható ki, ha otthonában gázszivárgás történik?

A gáz több szempontból is előnyös energiaforrás, így számos magyar háztartásban biztosítja a hőt és a melegvizet. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a gáz akár veszélyes is lehet. Ráadásul, ha a földgázt helytelenül telepítik, akkor otthonára és az Ön, illetve családja életére és egészségére is komoly veszélyt jelent.

A gázszivárgás kapcsán ezen a linken juthat bővebb információkhoz! A gázszivárgás komoly probléma, ezt mutatja az is, hogy minden évben hallani gázszivárgással kapcsolatos tragédiákról. Éppen emiatt nagyon fontos lenne tisztában lenni a gázszivárgás jeleivel, hiszen ez akár életet is menthet! Sokan úgy vélik, hogy a gázt nagyon egyszerű kiszagolni, ez azonban sajnos nem így van. Különösen abban az esetben nehéz érzékelni a veszélyt, amikor a lakás csak lassan telítődik fel a mérgező anyaggal. A gáz azért különösen veszélyes, mert amellett, hogy egészségkárosító hatással rendelkezik, tűz- és robbanásveszélyes anyag is egyben. Ma már a lakossági felhasználásra szánt PB-, valamint földgáz alapvetően nem mérgező, azonban egy kisebb méretű helyiségben hamar összegyűlhet olyan mértékű koncentráció, amely egészségkárosító hatású lehet.

Ma már a gázhoz mesterségesen adják hozzá azt a bizonyos kénes, romlott tojásra hasonlító szagot, amely segít felismerni a gázszivárgás jeleit. Jellemzően a fürdőben, kazánházban vagy a konyhában lehet a legelőször érzékelni a gázszivárgás jeleit. Ha a szobanövények hirtelen pusztulni kezdenek, az is lehet a gázszivárgás jele. Ezenkívül a hirtelen megugró gázfogyasztás, valamint a gázszámla összege is arra utalhat, hogy a lakásban valahol szivárog a gáz. A fejfájás, levertség, továbbá a nehéz légzés is arra utal, hogy valami nincs rendben. Érdemes elővigyázatosnak lenni és ha úgy érzi baj van, akkor mielőbb el kell zárni a gázt!