Kormánymű meghibásodásának okai

A kormányműnek köszönhetően tudja megszabni a sofőr, hogy az autó milyen irányba és mennyire forduljon el. A manapság gyártott gépjárművekben szinte kivétel nélkül fogasléces kormánymű található.

Kormánymű nélkül nehéz volna közlekedni, ez tagadhatatlan. A gépjárművekben található fogasléces kormánymű lényege, egy a kocsi orrában keresztbe fekvő rúd fogakkal, végein kormányösszekötőkkel, amik a két első kerékhez illeszkednek. Rendkívül fárasztó volna, ha a kormányzást bármiféle rásegítés nélkül kellene végre hajtani. Különösen abban az esetben, ha a jármű éppen áll és több tonnányi terhet kellene valamilyen irányba elmozdítani, például parkolás során. Ezt a nehézséget az úgy nevezett szervoval szerelt kormánymű és a kormányszerkezetbe épített mechanikus áttétek, rásegítők segítik. A legegyszerűbb kormánymű megoldás, amikor egész egyszerűen a kormányrúdra helyeznek egy villanymotort, ami a kerekek elmozdítását abba az irányba segíti, amelyikbe a sofőr elmozdítja a kormánykerekeket. A kerekek elmozdításához nem szükséges a teljes tengely mozgatása, csak a tengely két végén csuklósan kapcsolódó tengelycsonk fordul el.

A kormánymű nem teljes mértékben önzáró, tehát a kerekek mozgása kis mértékben megjelenik a kormánykerék mozgásában. Ez azért igazán hasznos, mert a sofőr érzi azokat az erőket, amelyek a kormányzott irányból eltérítik az autót, tehát ezáltal minél pontosabban tud korrigálni. A kormánykereket a fogas kormányrúddal a kormányoszlop köti össze, ami egy köpenyben helyezkedik el. A mai kormányrudak két részből állnak. Ennek köszönhetően ütközéskor egymásba csúszva megakadályozzák, hogy a sofőr megsérüljön. Bővebb információkért érdemes ellátogatni az alkatreszek.hu webáruházba!