Kutyaiskola, az eb kiképzésének legjobb módja

Sokan igyekeznek otthon tanítgatni négylábú kedvencüket több kevesebb sikerrel. Ez azonban közel sem olyan egyszerű, mint azt sokan gondolják. A kutyaiskola nem csak az állat, hanem a gazdi számára is meghatározó élmény lehet, melyből mindketten nagyon sokat kamatoztathatnak.

Kutyaiskola egy olyan ellenőrzött hely, ahol a szakértő a legkülönfélébb típusú és fajtájú, illetve habitusú kutyákkal dolgozik együtt. Nagyon sok eb viselkedése, valódi mentalitása itt mutatkozik meg először. A tanulást nem lehet sem túl korán, sem túl későn elkezdeni. De, általánosságban a kilenc hónapos kort ajánlják soka helyen. Ezt megelőzően a kutyaovi jöhet szóba, ahol az állatok a helyes kommunikációt és viselkedést sajátítják el fajtársaikkal szemben. A szocializáció nagyon fontos, ugyanis, ha ez elmarad, akkor a kutya könnyen félős vagy agresszív lehet más kutyák társaságában. Már egészen fiatal korban elsajátítható az alapengedelmesség, csak egy kicsit több türelem és jutalomfalat szükséges hozzá. természetesen ahhoz, hogy az állat kutyaoviba vagy kutyaiskolába mehessen, meg kell lennie az összes szükséges oltásnak.

Az egyik legfontosabb dolog, amit meg kell tanítani a kutyának, az a behívás, vagyis, ha elhangzik a Gyere! parancsszó, akkor hallgatnia kell rá az állatnak. Könnyen belátható, hogy rendkívül balesetveszélyes helyzeteket szülhet, ha az állat nem hallgat a gazdira. A helyes viselkedésre pozitív megerősítés a válasz, jellemzően jutalomfalat vagy az eb kedvenc játéka formájában. Otthon is el lehet kezdeni a tanulást, de érdemes tisztában lenni vele, hogy a kutyák csak nehezen általánosítanak. Könnyen lehet, hogy míg otthon hallgat a parancsszóra, közterületen már nem fog. Éppen ezért érdemes kutyaiskolában sort keríteni a tanulási folyamatra.