Mennyi szabadnap jár nekem?

Valljuk be nem könnyű kérdés, ugyanakkor egy mindenkit foglalkoztató kérdésről beszélünk, hisz aki dolgozik, az biztosan akar pihenni is. Mennyi tehát a munka nélkül töltött napok száma egy évben? Van- e, akinek több jár? Ha igen mik azok a feltételek, amik által hosszabb lehet a munkán kívül töltött napok száma?

Szabadság kalkulátor használatával mindez könnyedén megállapítható. A legfontosabb, amit le kell szögezni, hogy alapvetően minden munkavállaló húsz alapszabadnapot kap. Ezen felül bizonyos tényezők függvényében járnak bizonyos pótszabadnapok is. Hogy mik ezek a tényezők? Többek közt az illető életkorától, az adott évben ledolgozott munkanapok számától, valamint, hogy a munkavállaló mögött hány ledolgozott év munka van. Huszonöt és negyvenöt év között különböző mennyiségű a pótszabadnapok száma.  könnyebb megértés érdekében lássunk egy egyszerű példát. Ádám harmincöt éves, tehát húsz alapszabadnap jár számára, ezenkívül további öt pótszabadnap, ami azt jelenti, hogy összesen huszonöt szabadnapja van. Természetesen bizonyos esetekben ez a szám tovább nőhet.

Abban az esetben, ha Ádám föld alatt végez munkát az további öt pótszabadnapot jelent a számára. Ha napi három óra ionizáló sugárzásnak tenné ki magát, az is növelné a pótszabadnapok számát. Sokak számára egyértelmű, hogy az anyák huszonnégy hét szabadságot kapnak, ha babát várnak, ebből négy hét a kiírt szülés előtt kell, hogy járjon. Ugyanakkor gyermek születés esetén az apák is kaphatnak öt nap pótszabadságot kérelem benyújtása esetén. Ikrek esetén ez a szám hét pótszabadnapra nő. A szabadságot úgy kell kiadni, hogy az tizennégy naptári napot elérjen, de közös megegyezés esetén természetesen ettől el lehet térni. Bővebb információkért látogasson el a pontosido.com webhelyre.

Vélemény, hozzászólás?