Mi az a citolitikus vaginózis?

A citolitikus vaginózis a hüvely azon állapota, ami a tejsavbaktériumok túlszaporodásával jár. Ez a baktérium a normális hüvelyi környezet részét képezi. Fontosnak tartjuk leszögezi, hogy a citolitikus vaginózis nem egy fertőzés.

Citolitikus vaginózis kapcsán nem minden esetben lehet tudni, hogy mi okozza. Számos esetben a citolitikus vaginózis kapcsán érintett nők korábban krónikus hüvelyi folyással küzdöttek, melyet többféle gyógyszerrel kezeltek, például gombaölőkkel és antibiotikummal. Az ilyen kezelések előidézhetnek a normálistól eltérő hüvelyi baktériumflórát, ami akár a tejsavbaktériumok elszaporodásához is vezethet. Érdemes tisztában lenni vele, hogy ez nem egy nemi úton terjedő betegség. A leggyakoribb tünetek közt említhetjük a hüvelyi, szeméremtesti viszketést, pirosságot, hüvelyi folyást, ami sűrű, aludttej állagú is lehet, de akár híg, vizes is. Szintén tünetnek tekinthető, ha együttlét vagy vizelés után hüvelyi vagy szeméremdombi kellemetlenséget érez. Ha ezeket a tüneteket tapasztalja, mindenképp orvoshoz kell fordulni!

Csak és kizárólag alapján nem lehet diagnózist felállítani, ezért mindenképp szakorvoshoz kell fordulni. A vizsgálat során a szakorvos kenetet vesz és megállapítja, hogy a problémák hátterében gomba, baktérium fertőzés vagy épp citolitikus vaginózis áll. Gyakran merül fel a kérdés, hogy honnan lehet tudni, hogy a beteg teljesen felépült. Alapvetően a kezelés után, ha a tünetei elmúltak, akkor feltételezhetően visszaállt a normális hüvelyi környezet. Viszont, ha a tünetek a kezelés megkezdésétől számított 2-3 héten belül nem múlnak el, sőt rosszabbodnak, akkor mindenképp vissza kell menni a szakorvoshoz! Bővebb információkért látogasson el a belvarosiorvosicentrum.hu weboldalra!