Olajcsere helyett olaj utántöltés

A motorolaj a gépjármű egyik elengedhetetlen kiegészítője. Bizonyos időközönként nem árt ellenőrizni és szükség esetén pótolni vagy cserélni. Ugyanakkor sokan nem tudják, hogy mikor elegendő csak utántölteni az olajat és mikor kell mindenképpen kicserélni.

Az olaj utántöltése és cseréje kapcsán ide klikkelve olvashat bővebben! Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a megfelelő minőségű, illetve mennyiségű motorolaj az autóban. Ennek ellenére sokan félvállról veszik az olaj utántöltést, valamint a cserét. Holott a folyamat rendkívül egyszerű, csak fel kell nyitni a motorháztetőt és egy nívópálca segítségével egyszerűen megállapítani, hogy milyen minőségű és mekkora mennyiségű olaj van a gépjárműben. A műveletet kizárólag hideg motornál szabad elvégezni, mivel, ha forró az olaj, akkor az könnyen égési sérüléseket okozhat. A pontos mérés érdekében vízszintes felületen érdemes leellenőrizni az olaj szintet. Ha az olaj szemmel láthatóan fekete, nagyon sűrű és tele van szennyeződésekkel, akkor elkerülhetetlen az olajcsere. Ekkor a folyadék nem képes hatékonyan ellátni feladatát, így a motort sem tudja védeni, azáltal, hogy egy vékony filmréteget létrehoz a motor fémes alkatrészei között.

Minél inkább elhasználódik az olaj, annál kevésbé tudja ellátni a feladatát, így nem érdemes várni, jobb mielőbb elvégezni az olajcserét. Ezt követően néhány hetente célszerű ellenőrizni az olaj állapotát. A motorolaj rendelkezik egyfajta természetes párolgással az autó működése során, de csak kis mértékben. Ennek mértéke autótípusonként eltérő lehet, de összességében egy kis utántöltéssel megoldható a probléma. Ha túl sok olaj tűnik el, akkor akár szivárgás is fenn állhat, ezért azt javasoljuk, hogy látogasson el egy autószervizbe.