A főfékhenger működési elve és meghibásodása

A főfékhenger működési elve rendkívül egyszerű! Ahogy a sofőr rálép a pedálra, egy dugattyú mozgásba jön, aminek következtében a fékcsövekbe olaj préselődik. A fékcsövek a fékberendezéshez továbbítják ezt az erőt. Ez nem más, mint a hidraulikus fék.

Főhenger kapcsán rögtön az elején érdemes tisztázni, hogy ha meghibásodik, akkor mielőbb cserélni kell. Ha meghibásodik a főfékhenger, akkor az autó bármilyen probléma nélkül képes tovább haladni, illetve a motor teljesítményben sem figyelhető meg semmilyen változás. A főhenger meghibásodása ugyanis nem a gépjármű haladására van hatással, hanem a megállásra. Sajnos a megállás kapcsán sem tűnik fel mindenkinek azonnal, hogy valami nem stimmel. A fékrendszer, illetve a főfékhenger állapota, élettartama és hatékonysága miatt nagyon fontos, hogy minden esetben kiváló minőségű fékfolyadékot használjon. Azzal is sokat segít a gépjárműnek, ha a rossz minőségű utakat kerüli, amennyire csak tudja. Ha cserére kerül sor vagy a fékrendszer bármely eleme javításra szorul, nagyon fontos, hogy ne kezdje megbütykölni az autót, hanem bízza azt szakemberre.

A főfékhenger legjellemzőbb meghibásodásakor a fékhengerbe olaj szivárog. Ekkor még lehet fékezni, viszont tartós fékezés, folyamatos fékpedál nyomás esetén a fék enged, így hiába nyomja a féket a sofőr, az autó el fog indulni a lejtőn lefelé. Jobb esetben főfékhenger felújításra kerül sor, míg rosszabb esetben csak a csere jöhet szóba. A főfékhenger tömítései is viszonylag gyakran adják meg magukat, így erre is érdemes odafigyelni! Ha biztosan ki kell cserélni a főfékhengert vagy egyéb alkatrészekre van szüksége, akkor azt javasoljuk, hogy látogasson el az alkatreszek.hu webáruházba, ahol meg tudja tekinteni a széleskörű kínálatot és tájékozódhat!