A gyapjú szőnyeg rendkívül jó hőszigetelő

Az elmúlt években egyre fontosabbá vált az energiahatékonyság, hiszen a folyamatosan növekvő árak mellett ez már nem csupán környezetvédelmi, hanem gazdasági szempontból is kardinális jelentőséggel bír. A fűtésrendszerek korszerűsítése, illetve az ingatlanok szigetelése mellett azonban gyakorta kisebb léptékű változtatásokkal is komoly eredmények érhetők el.

Kiváló példája ennek a gyapjú szőnyeg alkalmazása. A legtöbb otthonban a különféle kárpitok központi szerepet játszanak, hiszen ez az egyik legnépszerűbb padlóburkolat. Ám azt már kevesen tudják, hogy egyáltalán nem mindegy, pontosan milyen darabok mellett is tesszük le a voksunkat. A száz százalékig természetes alapanyagokból készülő gyapjú szőnyeg ugyanis számtalan előnnyel rendelkezik a hagyományosan jobban elterjedt poliészter típusokhoz viszonyítva. Ezek közül az egyik legmeghatározóbb az a hőszigetelő képesség. Hőmegtartó tulajdonságainak hála ugyanis a gyapjú szőnyeg nyári időszakban hűvösen tartja a talajt, míg a téli hidegben kellemes meleget biztosít.

Emellett jelentős mennyiségű nedvességet képes megkötni, így csökkentve a levegő páratartalmát. További pozitívum, hogy a gyapjú szőnyeg szálaiból ugyanígy távozik is a víz, azaz ha a szoba levegője túlságosan szárazzá válik, akkor azt is képes ellensúlyozni. Érdemes azt is szem előtt tartani, miszerint a burkolat használata az allergiások számára is számtalan előnnyel jár. Tudniillik a gyapjú szőnyeg felépítéséből adódóan hipoallergén, valamint megköti a légtérben szálló port és polleneket. Utóbbiakat összeporszívózva nagymértékben csökkenthetjük otthonunkban az allergének mennyiségét és egy légtisztítóval kiegészítve akár panaszmentes állapotot is elérhetünk. Jól látszik tehát, miszerint ez a megoldás minden szempontból előnyös, mindössze a rendszeres és előírás szerinti karbantartásra kell odafigyelnünk.