A rossz kinyomócsapágy egyértelmű jelei

A kinyomócsapágy az az alkatrésze a autónak, amely miatt aggódnia kell, ha kézi váltós autót vezet, hiszen komoly problémákkal jár a meghibásodásuk. A kinyomócsapágy a láncszeme az autó annak a részének, amely motor és kerekei között “kommunikál”.

A megfelelően működő kinyomócsapágy segítségével egyszerűen és zökkenőmentesen válthatunk sebességet. Amikor az autóval közlekedünk és egy stop táblához közeledünk és azt akarjuk elérni, hogy a motor folyamatosan forogjon, akkor a kinyomócsapágy a legjobb barátunk. A kinyomócsapágy esetében, az alkatrész lehetővé teszi a motor lekapcsolódását a kuplung pedál megnyomása után, mivel a csapágy elválasztja a nyomólemezt. Ha elromlott a kinyomócsapágy, akkor vannak olyan nyilvánvaló jelei, amelyeket még időben felismerhet. A beragadt nehezen működő kuplung az egyik ilyen jel, hiszen idővel elhasználódik. A járművet ilyen estben gyakorlatilag lehetetlen vezetni, tehát azonnal szerelőhöz kell vinni. A nehézkes váltás viszont előre jelezheti a kinyomócsapágy meghibásodását. Ha úgy érzi, hogy nehéz váltani a sebességváltót, akkor valószínűleg a rossz kinyomócsapágy okozza.

A furcsa hangok egyértelmű jelei a meghibásodásnak.  Ezek a furcsa hangok általában akkor keletkeznek, amikor lenyomja a kuplung pedált.  Az elhasználódott  kinyomócsapágy sok furcsa hangot tud kiadni és komoly problémákat okozhat, ezért azonnal érdemes autószerelőköz fordulni. Végül pedig egy érezhető jele a meghibásodásnak a remegő kuplungpedál. Amikor lenyomja a kuplungpedált és remegő érzést érez, akkor biztos lehet benne, hogy gond van a kinyomócsapággyal. Ezeknek a rezgéseknek az az oka, hogy a csapágy nem képes egyenletesen csatlakozni a nyomólemezhez. Forduljon szakemberhez időben, ha a fenti jelek bármelyikét észleli, hogy megelőzhesse a komolyabb kuplung problémákat.