A szelídgesztenye ár nem feltétlen tükrözi a minőséget

Legyen szó háztartási gépekről, autókról, vagy épp ennivalóról, joggal hihetnénk azt, hogy minél magasabb árcédulával rendelkező termék mellett tesszük le a voksunkat, annál jobb minőséget kapunk a pénzünkért. Sajnos azonban gyakorta azt tapasztalhatjuk, miszerint egy olcsóbb alternatívával jobban jártunk volna. Kérdés, hogy ez a zöldségek, gyümölcsök, illetve egyéb élelmiszerek kapcsán is így van-e.

A szelídgesztenye ár például tipikusan olyan, ami évről évre emelkedést mutat és napjainkban ez már költségesebb terméknek számít, mint egy jó minőségű hús. Mivel egy átlagos család számára másfél-két kilogramm is szükségeltetik egyetlen étkezéshez, így joggal gondolkodunk el egy olcsóbb alternatíván – persze már ha épp van ilyen egyáltalán -. Mielőtt határoznánk, érdemes egy kicsit alaposabban körbejárni a témát, tudniillik a szelídgesztenye ár nagyon sok mindentől függ és kardinális tisztában lennünk azzal is, mit várhatunk a pénzünkért. Elsőként azt kell vizsgálnunk, miért is nem jellemző már egyáltalán az alacsony szelídgesztenye ár.

Az ezredfordulót megelőzően ugyanis még nem számított ilyen költséges csemegének, ám az azóta bekövetkezett változásoknak jó okai vannak. Egyrészt egyre többen vásárolnának mind nagyobb mennyiséget, a hazai kínálat pedig ezt nem képes lekövetni, ami a szelídgesztenye ár folyamatos növekedését okozza. Az igények kielégítése érdekében külföldi behozatalra van szükség, ám a tárolással járó kihívások és a szállításból eredő plusz költségek mind a vásárlón csapódnak le. Ugyanakkor nagyon fontos megjegyeznünk, miszerint a drágább nem feltétlenül jelent jobb minőséget. A szelídgesztenye ár ugyan komoly befolyásoló tényező, de sokkal kardinálisabb, hogy mikor történt a szedés, mekkora a szemek a nedvességtartalma és persze az sem mindegy, pontosan milyen fajtáról beszélünk. Tanácsos tehát ez utóbbi kritériumok alapján döntenünk inkább.