Milyen szempontok alapján történjen a műfenyő kiválasztása?

A legtöbbünk számára kiemelt jelentőséggel bíró ünnep a karácsony, hiszen ilyenkor összegyűlik az egész család és van idő egy kis nyugodt együttlétre, meghitt beszélgetésekre. Az ezt megelőző előkészületek persze fárasztók, ám megfelelő tervezéssel nagyban megkönnyíthetjük ezt a folyamatot.

Számtalan kellemetlenségtől megkímélet minket például, ha egy műfenyő felállítása mellett tesszük le a voksunkat. Sokaknak az élő fa jelenti az egyetlen működőképes alternatívát, ám jó, ha tudjuk, miszerint az utóbbi években óriási fejlődés volt tapasztalható ezen a területen. Ennek következtében a ma kapható helyettesítők megszólalásig hasonlítanak az igazira, emellett pedig megannyi olyan előnnyel rendelkeznek, amelyeket hosszú távon is értékelni fogunk. Tudniillik egy műfenyő esetében csak egyszer kell költenünk, utána pedig évekre le van a gond, ráadásul ennek nem hullik a levele és a befaragással sem kell vesződnünk. Ám ahhoz, hogy sokáig teljes megelégedéssel használhassuk majd, a műfenyő kiválasztásánál több tényezőt is alaposan meg kell vizsgálnunk.

Az egyik ilyen a forma és a magasság. Elsőre talán magától értetődőnek tűnik, hogy mindkét tulajdonság esetében a saját elvárásainknak megfelelően járjunk el, ám itt gyakorta felmerül a költséghatékonyság kérdése. Minél terebélyesebb ugyanis egy műfenyő, annál nagyobb összeg szerepel az árcédulán, ez az összefüggés pedig a magasság esetében is megfigyelhető. Ugyanakkor azt feltétlenül tartsuk szem előtt, miszerint ilyenkor hosszú évekre vásárolunk karácsonyfát, azaz még egy drágább modell sem jelent komoly költséget nagy távlatokban. Úgyszintén szenteljünk nagy figyelmet a szín kérdésének. Kutassuk fel a legtermészetesebb árnyalattal rendelkező darabot és lehetőleg kerüljük a havas mintázattal ellátott módozatokat. Szenteljünk tehát kellő időt a műfenyő megválasztására, a későbbiekben ugyanis sokszorosan megtérül ez a befektetés.