A védőprofil a munkavédelmi felszerelés szerves része

Bizonyos ágazatokban sokkal magasabb a súlyosabb sérülésekkel járó munkahelyi balesetek kockázata, ezért ezeken a területeken kiemelt figyelmet kell fordítani a megelőzés kérdésére. Jellemzően ilyen az építőipar, hiszen a nehézgépek, a magasban történő munkavégzés mellett az alapanyagok is magas rizikót rejtenek magukban. Különösen oda kell figyelni a kiálló, hegyes betonacélvégekre.

Védőprofil alkalmazásával a súlyos kimenetellel járó szerencsétlenségek esélye jelentősen minimalizálható. Az acélvégek több szempontból is rendkívül problémásnak tekinthetők. Egyfelől vastagságuk és stabilitásuk következtében egy merev akadályt jelentenek, ráadásul már alacsony magasságból történő ráesés esetén is komoly sérüléseket okozhatnak. Ezért aztán a védőprofil megléte kardinális jelentőséggel bír. Akár függőleges, vagy épp vízszintes elrendezésről is van szó, ezek a kiegészítők könnyedén applikálhatók és egyszerre több vég lefedését is biztosítják. Ennek köszönhetően felhelyezésük gyors és egyszerű.

Emellett a védőprofil egy roppant gazdaságos megoldásnak tekinthető. Strapabíró és időtálló műanyagból készül, így aztán gyakorlatilag akárhányszor újra felhasználható. Ezt segíti elő, hogy egyetlen mozdulattal is felrakható, hiszen kialakításának hála ráfeszül a betonacélra. Nagyon fontos, hogy a védőprofil beszerzése megbízható helyről történjen. Csak olyan kiegészítőt vásároljunk, ami a megfelelő tanúsítványokkal rendelkezik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy nívós darab esetében garantált, miszerint még a három méterről történő rázuhanás esetében is kellő védelmet nyújt. Arról se feledkezzünk meg, hogy a védőprofil felhelyezése, állapotának rendszeres ellenőrzése minden esetben a munkáltató feladata, így saját vállalkozás esetében helyezzünk nagy hangsúlyt a munkavédelmi felszerelések meglétére.