Az eldobható baby törlőkendő is okozhat dugulást a WC-ben?

Már a 20. században közismertté vált, ámbár csak néhány nagyvállalat gyártotta és tartotta életben a piacon, a szülők legkedvesebb barátját, a nedves törlőkendőt. Azóta persze komoly fejlődésen ment keresztül. Létezik már kéztörlő, antibakteriális kendő, konyhai nedves törlő, intim és mi egymás.

Egy klikk ide, és máris kiderül van-e árnyoldala ennek a remek találmánynak. Nos, amellett, hogy nagyon hasznos, mert szinte bármit eltűntet, könnyű a tárolása, utazás vagy játszóterezés közben is jó szolgálatot tesz, azért akad nem kívánatos tulajdonsága is. Az anyaga vékonynak tűnik, mégsem szakad. E kedvelt tulajdonságát a benne lévő műanyag felhasználásával szerzi. S köztudott, hogy a műanyag cseppet sem környezetbarát, lebomlása rendkívül hosszú folyamat. S ha már szóba került az anyaga, ez játszik közre leginkább abban, hogy a lefolyó csőrendszerben milyen károkat okozhat. A hagyományos WC papír már akkor elkezd bomlani, ha folyadékkal érintkezik, szemben a törlőkendővel. Az eldobható törlőkendő képtelen ilyen rövid idő alatt bomlásnak indulni, a víz csak áthalad rajta így a gyakori használat során összegyűlhet a csőrendszerben más szilárd anyagokkal együtt, s olyan dugulást okoz, melyet csak szakember segítségével lehet elhárítani. Ez nem elég, hogy bosszúság, még idő és anyagi veszteség is, így kijelenthető, hogy aki alkalmaz ilyet, sok bonyodalomtól kíméli meg magát, ha a használt eszközt a kukába helyezi a WC helyett.

Jól belegondolva belátható, hogy ugyanannyi erőfeszítésbe kerül a mozdulat, ha nem a fajansz vízesésen eresztjük le a nedves törlőkendőt, mint az, ha az illemhelységben megtalálható kozmetikai kukába dobjuk, ráadásul így még a dugulás lehetőségét is megelőzzük. A futesszerelo-gazszerelo.hu weboldalon számos információ található még a lefolyócső rendszerek problémáiról, s azok orvoslásáról, de díjmentes tanács is kérhető a megadott elérhetőségeken.