Hogyan sül tökéletesre a hús a faszenes grill rácsain?

Nem hiába dicsérik sokan a faszenes grill rácsain sült ételeket. A parázsló faszénből felszabaduló füst különleges füstös aromát kölcsönöz az ételeknek. Ez a különféle húsokra különösen igaz. A grillezés szerelmesei számára a hús sütése elsősorban a faszenes grillben az igazi, más készülékekben ugyanis nem igazán lehet ilyen intenzív ízeket elérni.

Faszenes grill tökéletes opció, ha szeretnénk ízletes, finom húsokat készíteni. Amit nagyon fontos kiemelni, hogy a sütési időt elsősorban a hús típusa határozza meg. A csirke hús rendkívül gyorsan elkészül, míg a disznó, illetve a marha sütése jóval több időt vesz igénybe. Az ízeket akkor tudjuk igazán kihozni, élvezetessé tenni, ha a grillezést megelőzően sort kerítünk a hús előkészítésére, ami alatt főleg a marinálást értjük, mely a pácolást jelenti. Pácolni többféleképp tudunk. Vásárolhatunk előre elkészített pácot, mellyel nem sok dolgunk van, de akár mi magunk is elkészíthetjük. Utóbbi előnye, hogy teljes mértékben személyre szabhatjuk az ízlelőbimbóinknak megfelelően. A víz helyett célszerű olajat használni, mivel az sokkal jobban megtapad a húsokon, így az könnyebben beszívja a fűszereket.

Miután több órán keresztül vagy akár egy egész napon át is a páclében álltak a húsok, sort keríthetünk a sütésre. Természetesen csak akkor, ha készen áll erre a grillező. Optimális esetben az előző sütés alkalmával alaposan megtisztítottuk a grillezőt. Ha erre valamiért mégsem került sor, akkor célszerű ezt bepótolni. A grillrács megtisztítására különösen nagy hangsúlyt kell fektetni. Ezt követően jöhet a faszén elhelyezése a grillezőben és annak begyújtása. Ahhoz, hogy a hús szépen, egyenletesen süljön meg, nagyon fontos a megfelelő hőmérséklet elérése és szinten tartása. Ez nem könnyű feladat, de ha sikerül, akkor az a végeredményen is meg fog mutatkozni.