Körömbenövés kezelése körömszél sínezéssel

A körömbenövés nagy fájdalommal jár, ami általában úgy alakul ki, hogy a beteg a köröm oldalsó részét ollóval vagy egyéb eszközzel mechanikai úton megsérti, így a köröm szélen kialakul egy kis „tüske”, ami benő a körömágy oldalsó részébe. Felsértve annak felszínét baktériumok hatolnak be.

Körömbenövés kezelése körömszél sínezéssel hatékony módszer, melynek segítségével megszabadulhat a fájdalomtól. Ha még nem volt része köröm benövésben, akkor úgy tudja ezt megőrizni, hogy a köröm oldalsó részét nem manipulálja a vágás során. Az ollóval az oldalsó részt vágni nem tanácsos. Sokan a fájdalom csillapítására antibiotikumot használnak, azonban ez csak időleges javulást hoz, nem pedig végleges megoldást. Az egyik leggyakoribb sebészi módszer az Emmert-plasztika, azonban ez az érintett körömrész sebészi kimetszését jelenti, vagyis a köröm alakja keskenyebb lesz, megváltozik. Ezt követően a beteg hetekig nem képes tökéletesen járni, valamint a köröm végleg keskenyebb marad, mint eredetileg.

Van azonban egy ennél jóval kíméletesebb műtéti megoldás, melyet a Belvárosi Orvosi Center rendelőjében Dr. Sárdy Nóra honosított meg. A Németországban megismert műtéti megoldás lényege, hogy helyi érzéstelenítést követően a fertőzött, burjánzó szöveteket egy éles kanállal kikaparják, majd az érintett körömrész szélére egy puha, vékony, sima felszínű csövecskét húznak és ezt varrófonallal a körömlemezhez rögzítik. A köröm így a csővel együtt nő, így a köröm nem tud újra benőni. Néhány hónap volna a csövecske lenő a körömmel együtt. Ezek után a köröm úgy néz ki, mint előtte és egyáltalán nem látszik, hogy műtve volt. A csövecske lenövését követően a beteg akár újra sportolhat is, érdemi fájdalom nincs.

Vélemény, hozzászólás?