Leghíreseb magyar borvidékek és boraik

Hazánk területén már a Krisztus előtti első évszázadból származó borra utaló régészeti leleteket is találtak, ami azt jelenti, hogy ezen a területen nagy hagyománya volt a borkészítésnek. Így nem csoda, hogy a magyar borászat több, mint ezeréves múltra tekint vissza.

Leghíresebb magyar borvidékek számtalan ízletes szőlő nedűvel ajándékoznak meg minket évről-évre. A bor szorosan kapcsolódik a magyar kultúrához és történelemhez. Ha azt kérnénk az utca emberétől, hogy mondjon néhány híres bort vagy borvidéket, akkor az egri bikavér és Tokaj biztosan elhangzanak. A híres magyar borvidékek számos világszínvonalú nedűvel örvendeztették meg a nagyérdeműt. Érdemes tudni, hogy több borvidék alkot egy borrégiót. Ez alól kivétel a tokaji borvidék, mivel olyan egyedi borkultúrával rendelkezik ez a terület, hogy önmagában alkot egy teljes borrégiót. A borvidékeken nem tetszés szerint készülnek az ízes szőlő nedűk, ugyanis számos törvényi előírásnak kell megfelelni. Emellett az egységeknek több szempontból is hasonlónak kell lenniük. Például elvárás, hogy a vidékek hasonló éghajlati adottságokkal és bortermelési hagyományokkal rendelkezzenek.

A magyar borkultúra nem csupán a fentebb említett egri bikavérben és tokaji aszúban merül ki, ennél jóval sokoldalúbb a hazai borkínálat. Minden terület rendelkezik valamilyen különlegességgel, ízletes alkoholos szőlő nedűvel. Egy finom vacsora mellé jó bor dukál. Márpedig hazánkban bőven van miből válogatni. Érdemes nem csupán az asztal mellett megismerkedni az egyes borvidékek szüleményeivel, hanem borkóstoló keretein belül felfedezni egy-egy vidéket. Emellett nem feledkezhetünk meg a borfesztiválókról sem, melyeken szintén jobbnál-jobb alkoholos nedűk tűnnek fel. A kóstolás során pedig kiválaszthatjuk a kedvencünket.