Te tudod, mit nem szabad enni, ha magas a koleszterin szint?

Hazánkban nagyon sok ember küzd magas koleszterinnel. A helyzetet nem könnyíti meg, hogy a magyar konyha meglehetősen zsíros, tele van nehéz ételekkel. Szükség esetén gyógyszeres kezelésre kerülhet sor, de gyakran az egészséges táplálkozással is meg lehet előzni a bajt, illetve optimális szinten lehet tartani a koleszterinszintet.

Mit nem szabad enni ha magas a koleszterin? -kérdezik sokan, amikor az orvosnál ülve kiderül, hogy baj van. Az első reakció általában a kétségbeesés, ugyanakkor sokan egy idő után csak legyintenek, hiszen a szomszédnak, barátnak, ismerősöknek más családtagoknak is magas a koleszterinszintje, még sincs semmi bajuk. Csak gyógyszert kell szedni, aztán kész is. Sokan ezt gondolják, azonban ez nem egészen így van. Ahhoz, hogy a koleszterinszint optimális legyen, elsősorban az étrenden kell változtatni. A legfontosabb a telített zsírsavak mellőzése. Ha eddig ezzel volt tele az étrendünk, akkor nagyon nehéz lehet a hirtelen váltás, de mindenképp egészséges. Főleg a zsíros húsok és a sütemények jelenthetnek problémát, emiatt ezeket is jobb kerülni. A tojás alapvetően egészséges élelmiszer, azonban magas koleszterinszint esetén vissza kell fogni ennek fogyasztását, mert nagy mennyiségben gondot okozhat.

Mindezek helyett az olajos magvakat, halakat és a rostban gazdag gabonákat célszerű előnyben részesíteni. Az olívabogyó, különféle növényi olajok és a sovány csirkehús is segít alacsonyan tartani a koleszterinszintet. A szakértők kifejezetten ajánlják a halfogyasztást, mivel a benne lévő omega-3 zsírsavak nagyon hasznosak a szervezet számára. A sütés-főzés során arra célszerű ügyelni, hogy olyan teflonedényeket használjunk, melyekben nem kell zsiradékot alkalmazni. Olaj és bő zsiradék nélkül is nagyon finom és ami igazán fontos, egészséges ételeket lehet készíteni.