Napelem és napkollektor – Mi a különbség?

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a többség nincs tisztában a két fogalom közti különbségeket illetően. Úgy döntöttünk tiszta vizet öntünk a pohárba és eláruljuk mit kell tudni a napkollektorról és a napelemről.

A napelemekről és a napkollektorokról többet is megtudhat a linkre kattintva. Az emberek egyre inkább nyitnak a megújuló energiaforrások felé és igyekeznek környezetbaráttá válni és környezetük is ebben a szellemben kialakítani. Ki kisebb, ki nagyobb mértékben. Ugyanakkor a környezet védelme érdekében nem csak szelektív hulladék gyűjtéssel és energiatakarékos izzókkal, de akár a napfényt is felhasználhatjuk. A napelem és a napkollektor közös jellemzői, hogy a mindkettő a napfény elnyelésével üzemel. Ez ugyan egy fontos vonás, azonban meglehetősen különböző termékekről van szó. A legfőbb különbséget az eredményekben találhatjuk meg. Ezek pedig nem mások, mint: teljesítmény és hő. Azonban az egyik leglényegesebb különbségnek az számít, hogy mit állítanak elő.

A napelemekről elmondhatjuk, hogy kihasználják a fény elektromos hatását, úgy, hogy a fény részecskéit elnyerik, illetve azt elvezetik. Az így keletkezett elektromos áramlás, maga a villamos energia. Ezért elmondhatjuk, hogy a napelemeket a villamos energia kinyerésére használjuk. Már a kisebb rendszerek is nagy megtakarítást eredményezhetnek az energiaszámlák csökkentésében. A napelemekkel ellentétben a napkollektorok nem termelnek áramot. Mivel ezek a rendszerek másfajta napfényt használnak fel. Ezek alkalmazásuk során inkább hőt termelnek, mint energiát. Ezt a hőt felhasználhatjuk víz vagy lakás melegítésre is. Bővebb információkért a napelemeket és a napkollektorokat illetően látogasson el a futesszerelo-gazszerelo.hu weboldalra.

Vélemény, hozzászólás?