Több szempontot is vizsgálni kell a gabona tároló telepítésénél

Földműveléskor a hasznosított terület nagyságával exponenciálisan növekszik a hatékony munkavégzéshez szükséges eszközök és ingatlanok száma is. Az egyre nagyobb teljesítményű gépek beszerzése mellett ugyanakkor komoly dilemmát jelent a raktározás kérdése is, hiszen nem csak a masinákat, illetve a vetőmagot kell biztonságosan elhelyezni, de a betakarított terményt is.

Erre a célra a gabona tároló jelenti a legkézenfekvőbb megoldást. A beruházást megelőzően azonban számtalan tényezőt kell megvizsgálni, hiszen csak így lehetünk biztosak abban, hogy a legmegfelelőbb alternatíva mellett döntünk végül. A klasszikus, elterjedtnek számító téglaépületek mellett szól, hogy tartósak és rendkívül ellenállók. Ugyanakkor kivitelezésük drága és hosszadalmas, ráadásul teljes mértékben helyhez kötöttek. A gabona tároló sátor ezzel szemben könnyedén átköltöztethető, így mindig ott használhatjuk, ahol épp szükségünk van rá. A leggyakrabban felmerülő aggály ezekkel a konstrukciókkal szemben az időtállóságuk.

Nos, egy modern gabona tároló sátor akár hosszú évtizedekig is kiszolgál minket, hiszen kizárólag a leginkább strapabíró anyagok felhasználásával készül. A horganyzott acél váz és a PVC bevonattal ellátott poliészter ponyva mind az időjárás, mind pedig az UV-sugárzás viszontagságainak ellenáll. Az ideális modell kiválasztását megelőzően feltétlenül érdemes kikalkulálnunk, mekkora alapterületre van szükségünk. Jó hír, hogy amennyiben menet közben megnőne a kapacitás iránti igényünk, a moduláris felépítésű gabona tároló esetében ez sem jelent problémát. Tudniillik bármikor bővíthetjük azt akár utólag is, így ez a beavatkozás nem jár jelentős kiadással. Az alapként használt betonblokkok ráadásul kialakításuknak köszönhetően remekül alkalmasak a gabona tároló válaszfalainak felépítésére is.