Vízszivattyú meghibásodásának jelei és cseréje

A vízszivattyú nagyon fontos szerepet tölt be az autóban, mivel a motorblokk és a vízhűtő alkotta rendszerben keringeti a hűtőfolyadékot. A vízszivattyú egy zárt rendszerben keringő szivattyú, mely egyszerű ugyanakkor nagyon fontos alkatrész.

Vízszivattyú működése közben a hűtőfolyadék folyamatosan áramlik. Ez a motor áramlása közben nagyon fontos, hiszen enélkül a motor túlmelegedne. A vízszivattyú működéséhez elektromos áramra van szükség, így, ha a vízszivattyú meghibásodik, akkor a leggyakrabban valamilyen elektromos hiba áll a háttérben. Természetesen az sem kizárt, hogy maga a szivattyú hibásodik meg. A vízszivattyú meghibásodása hosszú folyamat eredménye. A meghibásodásnak vannak bizonyos jelei, például a hűtőfolyadék hőmérséklete a műszerfalon a veszélyesnek jelzett tartományba emelkedik, valamint a motor túlmelegedhet. Ha a ventilátor és a hűtő egyaránt rendellenesen működik, akkor nagy valószínűséggel a vízszivattyú hibásodott meg. A vízszivattyú esetében a csere nem jöhet szóba, mindenképp cserélni kell.

A vízszivattyú házában egy forgó lapátkerék és a hűtőfolyadék található. A centrifugális erőnek köszönhetően a forgó lapátkerék kipasszírozza és a hűtőkörbe keringeti a folyadékot. A lapátkerékhez a hűtőfolyadék először a hűtőből, illetve a termosztáttól érkezik. Nagyon sok vízpumpába ma már több csapágyat is behelyeznek. Ha szeretné pontosan tudni, hogy mi okozza a problémát, akkor a legjobb, ha elviszi az autót egy szervizbe, ahol hamar kiderül, hogy mi a probléma. A vízszivattyú nem javítható alkatrész, ezért, ha meghibásodik, akkor mielőbb minőségi alkatrész után kell nézni. Ha vízszivattyúra van szüksége, akkor látogasson el az alkatreszek.hu webáruházba és tekintse meg a kínálatot!