A legfontosabb információk az útlevél igénylés kapcsán

Sokan szeretnek utazni, akár messzi tájakra is, ahová már nem elég a személyi, hanem mindenképp útlevél bemutatása szükséges a határon. Ha útlevélre van szüksége, akkor érdemes tovább olvasni, az alábbiakban megosztunk, néhány hasznos információt!

Útlevél igénylés folyamata szerencsére nem bonyolult és nagyon hamar hozzájuthat az elkészült okmányhoz. Minden magyar állampolgár jogosult útlevél igénylésre, azonban kivételek ebben az esetben is vannak. Például a letartóztatásban lévő személy, szabadságvesztésre ítélt személy vagy az, akinek a bíróság kényszergyógykezelést rendelt el, nem utazhat külföldre, így azon személyek, akik útlevelet igényelnek és az előbb említettek valamelyike vonatkozik rájuk, elutasításra számíthatnak az útlevélhatóság részéről. Azok, akik jogosultak útlevél igénylésre, bármely okmányirodában megtehetik ezt. Az útlevél húsz napos határidővel készül, azonban jellemzően ennél gyorsabban, körülbelül nyolc nap alatt kész van. Ha ennél hamarabb van szüksége az útlevélre, akkor természetesen arra is van lehetőség, felár ellenében.

A soron kívüli útlevél igénylés által öt napon belül, sürgősségi esetén három napon belül, míg azonnali esetén huszonnégy órán belül elkészül az okmány. A három és öt napos határidőn belül elkészülő okmányt bármely okmányirodában lehet igényelni, azonban csak a Központi Okmányirodában vehető át az elkészült okmány. Azonnali útlevél igénylés esetében a teljes folyamat a Központi Okmányirodában zajlik, ott kell igényelni és ott is vehető át az útlevél. Külföldön a konzuli tisztviselőnél van lehetőség az útlevél igénylésre. Ha bővebb információkra van szüksége, akkor mindenképp érdemes a hivatalos forrásokból tájékozódni, illetve az axa-assistance.hu weboldalon is számos információ található!