A legfontosabb tudnivalók a dízelmotorok téli üzemeltetése kapcsán

Ahogy közelednek a hideg hónapok, úgy az időjárás is egyre jobban lehűl. A téli időszakban célszerű azzal számolni, hogy az autót nehezebb lesz munkára bírni a mínuszokban, mint amikor melegebb az időjárás. Ha télen kell közlekednünk a dízel meghajtású gépjárművel, akkor nem árt néhány dolgot szem előtt tartani.

A dízelmotorok téli üzemeltetése kapcsán ide klikkelve tudhat meg bővebb információkat! Télen sokkal inkább szeretünk autóba ülni és közlekedni, mint a kellemes, nyári időben. A hideg nem csupán minket érint rosszul, hanem az autónkat is, főként, ha dízel meghajtású gépjárműről van szó. Gondolkodjunk előre és időben készítsük fel az autónkat a hideg időjárásra. A téli gumik felszereltetésének ideje nem akkor van, amikor leesik az első hó, hanem amikor a napi átlaghőmérséklet tartósan hét Celsius fok alá csökken. Emellett azt is ellenőrizzük le, hogy megfelelő mennyiségű, illetve kiváló minőségű fagyálló is legyen az autóban. Az olajcsere szintén nem árt, különösen, ha egy prémium kategóriás típust választunk, mivel abban a hozzáadott adalékanyagok miatt könnyebb az autóhasználat még a zord téli körülmények között is.

A dízel autók télen rendszerint nehezebben indulnak be, mint amit alapvetően megszoktunk. A hideg évszakban különösen fontos az akkumulátor ellenőrzése, mivel télen még nagyobb terhelésnek van kitéve. Ha az akkumulátor rendben van, akkor is van rá esély, hogy a fagyban indítózni kell a motorral, mire sikerül végre munkára fogni. Ha elsőre nem akar beindulni a motor, akkor ne erőltessük, hanem várjunk négy-öt másodpercet, mielőtt újra próbálkozunk, hogy nehogy tönkre tegyük az önindítót. Ha a kulcs elfordítását követően nem történik semmi és semmilyen hangot nem hallunk, akkor valószínűleg lemerült az akkumulátor.