A megfelelő gázkazán kiválasztása fontos döntés

Akár új otthonunkat tervezzük, akár a meglévőt korszerűsítjük, a fűtési rendszer és a meleg víz előállításának módszere mindig egy sarkalatos kérdés. Ahol nincs központi megoldás, ott egyedileg kell megoldanunk ezeket, ilyenkor pedig a gazdaságosság mellett a kényelem is elsődleges szempont. Emiatt pedig szinte minden esetben felmerül a gáz, mint jól bevált alternatíva, méghozzá nem véletlenül.

A megfelelő gázkazán kiválasztása azonban korántsem olyan egyszerű feladat, mint ahogy azt gondolnánk. Számtalan tényezőre kell nagy figyelmet fordítani, ezért aztán ezt a kérdést mindig bízzuk jól képzett szakemberekre. Ugyanis sem az ingatlan típusa, sem a berendezés elhelyezkedése nem mindegy, és az optimális működés mellett bizony a saját biztonságunk érdekében is fontos, hogy a rendszer minden eleme szakszerűen kerüljön beépítésre. A gázkazán alapvetően egyszerű elven működik. A gáz elégetésével nyert hőenergiát felhasználva hőcserélő segítségével melegíti fel otthonunkat, illetve kombi kialakítás esetében a vizet is.

Lakásokba szinte kizárólag zárt égéstérrel rendelkező modellek kerülnek beépítésre, ez a megoldás jóval hatékonyabb a kéményes verziónál, de ami ennél is fontosabb, hogy sokkal biztonságosabb is. Korszerű rendszer kiépítésekor mindenképpen érdemes a kondenzációs gázkazán mellett dönteni, mert bár némiképp drágább a bekerülési költsége, hosszú távon rendkívül kifizetődő. Ráadásul, ha a lehető legmodernebb modell mellett tesszük le a voksunkat, akkor nem kell lemondanunk olyan funkciókról sem, mint például a szabályozhatóság, vagy a gázminőség változásának automatikus felügyelete. Ezek segítségével ugyanis még több energiát spórolhatunk meg, ez pedig azt jelenti, hogy a kényelem mellett az anyagi szempontok is a gázkazán mellett szólhatnak.