Ezért nyom sokat a latban egy jól megírt motivációs levél

Noha sokakat már alapjaiban elriaszt a jelentkezéstől, ha a munkáltató motivációs levelet is kér, nagyon is megvan a maga jelentősége és hasznossága ennek a plusz dokumentumnak. Az önéletrajz ugyanis egy tényszerű felsorolásokból álló közlési forma, amiből elsősorban a képzettségünk és az eddigi tapasztalatink szűrhetők le.

Ezzel szemben a motivációs levél célja egészen más. Első körben rögtön egy kiváló szűrő, hiszen akit ez eltántorít, az jó eséllyel amúgy sem lenne elég elhivatott a munkakörbe. Ez azonban csak egy apró plusz, valójában nem ez a lényege. A cégek számára nem csupán az fontos, hogy milyen papírokkal rendelkezünk, illetve hogy milyen referenciákat tudunk bemutatni, mert ezek szakmailag valóban fontos szempontok, ám még közel sem garantálják, hogy hosszú távon beválik az alkalmazásunk. Legalább ilyen fontos az is, hogy milyen belső tulajdonságokkal rendelkezünk. Gondoljunk csak bele egy pillanatra, hogy hiába kiváló valaki például szaktudása, ha mellette képtelen csapatjátékosként kooperálni a többiekkel.

Ezeket az információkat viszont képtelenség megmondani egy önéletrajz alapján. A legeredményesebb módszer természetesen a személyes elbeszélgetés, ám a jelentkezők között valahogy szűrni kell, mert több tucat interjú rengeteg időt elvesz, ráadásul javarészt feleslegesen. Ezt a problémát áthidalandó született meg a motivációs levél intézménye, ami kitűnően alkalmas egyfajta köztes rostálásra. Abból pár tucat mondatból egy hozzáértő szem már nagyjából képes levonni a megfelelő következtetéseket, arra legalábbis biztosan elegendő, hogy el lehessen dönteni, kikkel érdemes megejteni a szóbeli elbeszélgetést. Emiatt aztán ne legyünk restek – főképp, hogy elég csak egyszer megírni a fő vázlatát – és igenis készítsünk el egy ütős motivációs levelet, mert lehet, hogy ez lesz a kulcsa annak, hogy megtaláljuk álmaink állását.