A radiátor választás fontossága

A radiátor kiválasztása során nagyon fontos kellőképp körültekintőnek lenni. Ha szükségesnek érezzük, akkor egy szakemberrel is érdemes lehet egyeztetni. Erre nagy szükség lehet a hőigény kiszámítása kapcsán is. A megfelelő fűtőtest kiválasztása rendkívül fontos, így ezt nem szabad elkapkodni.

Radiátor kiválasztásának jelentőségét sokan alábecsülik, ami nagy probléma, hiszen a rosszul megválasztott fűtőtest számos bosszúságot okozhat. A túl nagy teljesítménnyel rendelkező darab felesleges energiafogyasztást okoz, míg a túl kicsi teljesítményű típus nem képes felfűteni a helyiséget, vagyis fázni fogunk. A magyar háztartások többsége radiátorok által melegíti fel otthonát. Mielőtt áttekintenénk a teljes választékot, először azt kell meghatároznunk, hogy hol helyezkedjen el a fűtőtest. A szakemberek általában azt javasolják, hogy kerüljön az ablak alá, mivel itt általában van egy kis levegőáramlás, illetve szellőzés szempontjából is előnyös. A fürdőszoba esetében nagyon népszerű választás a törölközőszárítós verzió, mivel ezáltal is helyet lehet megtakarítani. Ráadásul a törölközők is gyorsabban száradnak meg.

Ha megtekintjük a kínálatot, akkor hamar látni fogjuk, hogy nagyon sok különféle típus közül lehet választani. Viszont ahhoz, hogy kiválasszuk a fűtőtestet, nagyon fontos, hogy tisztában legyünk az egyes helyiségek hőigényével. A hőigény számos tényezőtől függ, illetve matematikai számításra van szükség, ezért sokan inkább szakemberre bízzák a feladatot. Ha megvan a hőigény, akkor abból következtetni lehet a fűtőtest méretére is. Abban az esetben, ha biztosra szeretnénk menni, akkor célszerű a kapott értéket felfelé kerekíteni. Különösen akkor, ha az épület, amiben élünk nem megfelelően szigetelt.