Miért lehet lényeges a testzsír százalék kiszámítása?

Nagyon gyakran látni két ugyanolyan súlyú, nagyjából azonos magasságú embert, akik nagyon különböző testalkattal rendelkeznek. Míg az egyik ereje teljében van és izmos, addig a másik erősen elhízott. Sokan kizárólag a testtömeget mérik, azonban ennél sokkal fontosabb a zsírtömeg mennyisége testünkben.

Testzsír százalék kiszámítása abból a szempontból mindenképp hasznos, hogy tudni fogjuk testünk mekkora zsírréteggel rendelkezik. Nem csak az jelent problémát, ha túl nagy a testzsír aránya, hanem az is, ha túl alacsony. A BMI, vagyis a body mess index, azaz a testtömegindex egy statisztikai mérőszám, mely megmutatja a testtömegünk és a testmagasságunk arányát. Úgy tudjuk kiszámítani, hogy a testsúlyunkat elosztjuk a méterben mért magasságunk négyzetével. Az interneten számos táblázat mutatja, hogy milyen érték ideális, illetve mikor beszélhetünk soványságról vagy elhízásról. Normális testsúlyról 18,5, illetve 24,99-es értékek között beszélhetünk. Viszont érdemes fenntartásokkal kezelni ezt az értéket, mivel csak két adat szükséges a számításhoz.

Ha a testzsírszázalékra vagyunk kíváncsiak, akkor többféle módszert alkalmazhatunk, azonban minden esetben szükségünk lesz a megfelelő eszközre. Ez lehet például egy kaliper, mely egy csipeszre hasonlító készülék. Össze kell csípni vele a bőrünket, majd meg tudjuk mérni a testzsírszázalékunkat. Egyszerű módszer, melyet otthon is igazán könnyen alkalmazhatunk. Szintén otthoni opció a testzsírmérő mérleg, mely a megadott értékek és az elektromos ellenállás mérése által számolja ki a testzsírszázalékot. Ez a típus inkább tájékoztató jellegű, így nem mondható százszázalékosan biztosnak az eredmény. Minél pontosabban tudjuk az eredményt, annál jobban tisztában lehetünk az egészségi állapotunkkal.