A távtartó beszerzésénél ügyeljünk a speciális követelményekre is

Annak érdekében, hogy az adott felépítmény kellőképp időtálló lehessen, elengedhetetlen, hogy már a kezdeti szakaszokban is a feltételeknek megfelelő kiegészítők segítségével történjen a kivitelezés. Ez azonban időnként komoly kihívást jelenthet, főképp a kellő tapasztalat hiányában.

Gondoljunk csak például a távtartó alkalmazásának kérdésére. Ezek az eszközök kulcsfontosságú szereppel bírnak a betonacél elhelyezésénél, hiszen segítségükkel megakadályozható a későbbi korrodálódás. A mai, modern megoldások előtt ezt a feladatot még hétköznapi kiegészítőkkel oldották meg és bár a falécek, vagy épp a méretre vágott tégla is kellő tartást biztosított, ezek anyagai vezetik a vizet, így aztán alkalmazásuk nagy kockázattal járt. Ennek tükrében ma feltétlenül kerülni kell használatukat és a feladatot speciális távtartó segítségével kell kivitelezni. Mielőtt azonban letennénk a voksunkat egy adott modell mellett, mérlegeljük, annak milyen feltételeknek kell megfelelnie. Ez ugyanis kardinális lépés a hosszú távú eredményeket illetően.

Bizonyos építmények vonatkozásában például számolni kell a folyamatos nedvesség jelenlétével – ilyen például a fokozottan párás környezet, vagy talajvíz betörésének magas kockázata -. Ugyancsak speciális távtartó beszerzése lehet indokolt, ha az ingatlan kiemelt tűzállósággal kell rendelkezzen. Kirívó esetekben a vegyi anyagok jelentléte is megnehezítheti a választást és persze a törvényi előírások betartására is nagy hangsúlyt kell fektetni. Szerencsére a távtartó kínálat napjainkban már igen széles körű, így biztosan megtaláljuk majd azt a kialakítást, ami minden fontos szempontnak megfelel. Ugyanakkor, ha nem vagyunk teljesen biztosak a dolgunkban, feltétlen kérdezzünk meg egy témában jártas szakértőt. A távtartó ugyanis egy rendkívül lényeges eleme a kivitelezésnek, ezért nem szabad félvállról vanni ezt a kérdést.