A robbanásbiztos berendezés szerelője önállóan és precízen dolgozik

Napjainkban már számtalan olyan munkakör létezik, ami relatíve rövid tanulási időszakot követően is betölthető és nem csak hiányszakmának tekinthető, de ennek köszönhetően az elérhető bérek is igen magasak. Különösképp igaz ez az elektronika és elektrotechnika területére, főképp, ha veszélyes környezetben történik a munkavégzés.

A robbanásbiztos berendezés szerelője tanfolyam például mindössze két és fél hónapos, ez idő alatt pedig 120 tanóra kerül megrendezésre, kizárólag vasárnaponként. Tekintettel arra, hogy ezek a szakmai továbbképzések kifejezetten azok számára lettek kifejlesztve, akik már rendelkeznek megfelelő végzettséggel az elektronika területén – tehát például villanyszerelők -, ez hatalmas segítséget jelent. Ugyanis így egyszerűen beilleszthető a tanulás a mindennapokba és a robbanásbiztos berendezés szerelője képesítő vizsgája akkor is könnyűszerrel letehető, ha mellette főállásban, vagy vállalkozóként dolgozunk. Mielőtt azonban belevágnánk, feltétlen érdemes nagyon alaposan megvizsgálni, milyen kompetenciákkal kell rendelkezzen a robbanásbiztos berendezés szerelője.

A szakember feladatai ugyan szinte teljes mértékben megegyeznek az általános villamosipari tennivalókkal, ám egy nagyon fontos különbség azért mégis van. Tudniillik a robbanásbiztos berendezés szerelője kifejezetten olyan üzemekben, gyárakban és egyéb létesítményekben végez javításokat és karbantartásokat, ahol a magas kockázatot jelentenek a körülmények. Ahol ugyanis a különféle alapanyagok, vagy épp a levegőben lévő szennyeződések okán jelentős rizikót jelent a detonáció, ott kizárólag a robbanásbiztos berendezés szerelője telepíthet, ellenőrizhet, vagy tarthat karban gépészeti eszközöket. Ehhez elengedhetetlen az előírások pontos ismerete és az önálló, precíz munkavégzés is, hiszen már egy apró hiba is beláthatatlan következményekkel járhat.