Karkötők a különböző népek életében

A különféle ékszerek tökéletes kiegészítői lehetnek a mindennapoknak. Sokan ezek nélkül nem is szívesen hagyják el a lakást, hiszen egy jól megválasztott karkötő vagy nyaklánc képes feltenni az i-re a pontot. Ez viszont nem új keletű dolog, hiszen a történelem folyamán nagyon sok népcsoport viselt ékszereket.

Karkötők terén igazán nagy a kínálat, így manapság bőven van miből válogatni. Ugyanakkor az elmúlt évszázadokban és évezredekben sem ment ritkaság számba, hiszen a történelmet gyakorlatilag végig kísérték a különféle ékszerek. Például már az ókori Egyiptomban is előszeretettel viseltek karkötőket főleg vallási, spirituális céllal. Nagyon gyakran viselőjükkel temették el őket, hogy a túlvilágon is hordani tudják őket. Természetesen az ókori görögök sem vetették meg a karkötőket, azonban náluk elsősorban a nők hordták. Érdekesség, hogy tavasszal fehér és piros zsinórokból készítettek karkötőt és azt egészen a nyár végéig viselték, mivel úgy tartották, hogy az védelmet nyújt az erős napsugárzás ellen. Az ókori Rómában szintén szívesen hordtak karkötőket, azonban nem csak, mint kiegészítőt, hanem mint státuszszimbólumot is. De, csak és kizárólag a jobb, kézen, mert úgy tartották, hogy a bal kézen balszerencsét hoz.

A karkötő a történelem folyamán tehát nem csupán kiegészítőként volt jelen, hanem információ közlésre is szolgált. Ezt egy indiai példával is meg tudjuk erősíteni, ott ugyanis a karkötő típusa által a nő közölni tudta környezetével anyagi helyzetét és családi állapotát egyaránt. A kelta kultúrában szintén sokat jelentett ez az ékszer, mivel a férfiak valamilyen bátor cselekedet által tudták kiérdemelni törzsfőnöküktől. Emellett az amerikai őslakosok is hordtak karkötőt, igaz ők nem nemesfémből, hanem természetes anyagokból készülteket.