Előbb-utóbb a lengőkar fölött is eljár az idő! Cseréltesse ki időben!

A lengőkar és a gömbcsukló egyaránt kopó alkatrészek, ami azt jelenti, hogy idővel biztosan elhasználódnak, így ki kell őket cserélni. A lengőkar fontos alkatrész az autóban, így nem csoda, hogy minden gépjárműben elengedhetetlen alkatrész.

Lengőkar a gépjárműben az első, illetve a hátsó tengelynél is megtalálható. Ez az alkatrész, valamint a hozzátartozógömbfej együtt járulnak hozzá, hogy az autó súlypontja még kanyarodás közben se emelkedjen meg, tehát alacsonyan maradjon és az autó biztonságosan tudjon kanyarodni. Az egész lényege, hogy a futómű és a karosszéria között rugalmas összeköttetés jön létre az alkatrészeknek köszönhetően. Haladás közben az elől és hátul lévő lengőkarok intenzíven mozognak együtt, aminek következtében állandó súrlódásnak vannak kitéve. Idővel a lengőkar, valamint a szilent is elhasználódnak. A szilentek gumi anyagból vannak, ez köztudott tény. A gumi hátránya, hogy az állandó terhelés miatt alakot változtat, gyűrődik, így idővel biztosan elernyed. Ha jellegzetes kopogó hangot hall, akkor az biztos jele, hogy a szilentek és a lengőkarok elkoptak. Ha az első lengőkar elkopott, akkor a kormány holtjátéka érezhetően megnő.

A lengőkarok esetében szóba sem jöhet a felújítás, mindenképp cserélni kell a kopott alkatrészeket. A hátsó lengőkart könnyebb kicserélni, mivel ebben az esetben a fej és a szilent cseréje nem feltétlenül indokolja a futómű állítást. Az első tengely cseréje esetén a futómű beállítására is szükség van. A lengőkar alkatrészek autótípusonként eltérőek lehetnek, így érdemes alaposan tájékozódni, mielőtt megvásárolja a lengőkart. Ha nem tudja, honnan érdemes vásárolni, akkor azt javasoljuk, hogy látogasson el az alkatreszek.hu webáruházba, ahol kiváló minőségű alkatrészek széles választékát találja!