Ezekre az ismeretanyagokra fókuszál a villámvédelmi felülvizsgáló képzés

Napjainkban már jóval kevésbé jelentenek kiemelt kockázatot a viharok környezetében előforduló villámcsapások, hiszen a különféle berendezések és az ingatlanokra szerelt eszközök elhárítják, illetve tompítják ezek hatásait. Ezeknek az alkalmatosságoknak mindig kifogástalan állapotban kell lenniük, ám a rendszeres ellenőrzést és karbantartást csak szakember végezheti.

Ehhez a feladatkörhöz pedig elengedhetetlen a villámvédelmi felülvizsgáló képzés teljesítése. Miképp az elektronikai és elektrotechnikai ágazatok esetében az megszokott, úgy ennek a kurzusnak a megkezdéséhez is előírás a megfelelő végzettség megléte. Ez lehet villanyszerelői, illetve technikusi bizonyítvány, illetve a képzési programban meghatározott egyéb végzettség is. Ez egyben garantálja, hogy a villámvédelmi felülvizsgáló képzés megkezdésekor már birtokában vagyunk azoknak a szükséges ismereteknek, amelyek elengedhetetlenek a biztonságos munkavégzéshez. A kurzus 100 tanóráján ugyanis elsősorban a specifikus információk megszerzésén van a hangsúly.

Nagyon fontos már előzetesen átlátnunk, pontosan milyen folyamatok elvégzésére készít fel a villámvédelmi felülvizsgáló képzés. Tekintettel arra, hogy a karbantartások nagy része magasban történik, nagy hangsúly kerül a biztonsági előírások megismerésére, illetve a védőeszközök használatának módszertanára is. Időszakosan nem csak ellenőrzéseket és javításokat kell végezni, ezért a villámvédelmi felülvizsgáló képzés a rendszerek telepítésének technikáit is bemutatja. Ugyancsak kardinális jelentőséggel bír, hogy teljes biztonsággal tudjuk használni az állapotfelméréshez szükséges mérőműszereket. Ennek nem csak a hatékonyság tekintetében van kiemelt fontossága, hanem a biztonságos munkakörnyezet megteremtésében is kulcsfontosságú lépés.