Kártevő rágcsáló fajták a ház körül

A bűz és ürülék, rágás nyomok mind azt bizonyítják, hogy nem vagyunk egyedül otthonunkban, hanem új, hívatlan lakók jelentek meg. Már egy-két rágcsáló is komoly problémát jelent, ugyanis rendkívül szapora állatokról van szó, ezért nagyon fontos időben fellépni ellenük.

Rágcsáló fajták ellen mindenképp fel kell venni a harcot, ha arra leszünk figyelmesek, hogy megjelentek otthonunkban. Rendkívül bosszantó tud lenni ezeknek a kártevőknek a jelenléte, hiszen azontúl, hogy rengeteg kárt okoznak, elszaporodva szinte mindent ellepnek. Kétféle rágcsáló jellemző a háztájék körül, a patkányok és az egerek, konkrétabban a vándorpatkány és a házi patkány, valamint a güzüegér és a házi egér. Főleg ősz környékén jelennek meg az ember lakta területeken, mivel a téli időjárás és a lehűlés elől menedéket keresnek. A lakások azért olyan vonzók ezeknek az állatoknak, mert nem csupán fészkelő hely áll rendelkezésre, hanem viszonylag könnyen hozzájuthatnak a táplálékhoz is. Ahhoz, hogy bejussanak a lakásba, gyakorlatilag bármin átrágják magukat, akár a hungarocellen is, de a nyitva felejtett ajtón is könnyen besurrannak.

Miért olyan sürgető a kiirtásuk? Egyrészt betegségeket terjeszthetnek ezek az állatok, bár ennél jóval jellemzőbb probléma a károkozás. A rágcsálók metszőfoga gyökér nélküli, így folyamatosan nő, tehát koptatniuk kell. Ennek érdekében gyakorlatilag mindent megrágnak, akár az autó ülést, dobozt, csomagolóanyagot, de akár az elektronikai vezetékeket is. Utóbbi esetében annak is fennáll a veszélye, hogy elektromos tűz alakul ki. A rágcsálók különösen szapora állatok, ami azt jelenti, hogy egy téli időszak során ideális feltételek mellett akár ötven-hetven utódot is a világra hoznak. Hezitálásra tehát nincs idő, minél előbb cselekedni kell!