Miben kell interjúra menni?

Sokszor nem tudjuk eldönteni, mit vegyünk fel az állásinterjúra, pedig sokszor ettől is függ az interjú sikere.

Amit nem szabad tenni

A legfontosabb az ápolt, rendezett benyomás. Megengedhetetlen a gyűrött vagy piszkos ing, nyakkendő, vagy esetleg a poros cipő. Hölgyek esetében figyeljünk oda arra, hogy ne legyen feltűnő a smink, ne legyen túl mély a dekoltázs.

Időnként lehet lazulni

Vannak olyan helyzetek az állásinterjúk folyamatában, amikor a szigorú üzleti elvárásokhoz képest egy kicsit lazábbra is lehet venni a megjelenést. A fejvadászcégek például nem mindig várják el, hogy valaki öltönyben vagy kosztümben menjen interjúra, különösen akkor nem, ha ez jelenlegi munkahelyén meglehetős feltűnést kelteni – érdemes azonban ezt előtte jelezni, mert nincs kellemetlenebb az alulöltözöttségénél. Bizonyos területeken – kreatív, IT – sem biztos hogy kell az öltöny, de erről előzetesen érdemes informálódni, ha pedig a helyzet nem egyértelmű, jobb inkább túlöltözni. Ebben az esetben is azonban maximum a „street causal” szintig szabad lemenni, ami nagyjából farmer-ing esetleg pulóver kombinációját jelenti, lehetőleg nem sportcipővel. Az extrém öltözeteket, ruhákat érdemes inkább otthon hagyni erre az alkalomra.

Fontosak a részletek is

Nincs rosszabb annál, amikor valaki ugyan üzleti szerelést húz magára, ám az idejétmúlt, egy számmal kisebb, vagy valamelyik részlet nem stimmel. Fontos lehet tudni, hogy a vicces, kismackós-kiskutyás nyakkendőknek már lejárt a divatja, mint ahogy nem menő a lila-hupikék-sárga-piros öltöny sem, ráadásul ezek kevés emberen állnak jól. Jobb az is, ha a pályázó különös figyelmet fordít a kiegészítőkre: nevetségesnek hathat az öltönyhöz felvett feketétől eltérő színű zokni (különösen a fehér), a nagyon élénkmintás ing, vagy éppen a két számmal nagyobb zakó, illetve a túl vastag, ne adj isten színes öv. Néhány HR-es hosszan tudna mesélni arról, kik miben jelentek meg interjúkon, ezekre nemsokára visszatérünk.

Ha sikerült megfelelően felkészülni az állásinterjúra, már csak a megfelelő állást kell megtalálnunk. Ehhez látogasson el a Jooble állásgyűjtő portál weboldalára, ahol Magyarország összes állásajánlatát megtalálja.

Vélemény, hozzászólás?