Miből áll a tűzvédelmi szakvizsga?

Speciális munkakörök és magas kockázattal járó ágazatok esetén kiemelt figyelmet kell fordítanunk nem csupán a veszélyhelyzetek elhárítására, de a szükséges dokumentumok meglétére is. Különösen igaz ez olyankor, amikor a kialakult probléma elhárítása olyan szaktudást igényel, amely csak célirányos oktatás segítségével sajátítható el.

Ilyen például a tűzvédelmi szakvizsga, illetve az azt megelőző tanfolyam is. Ennek keretében ugyanis érintenek minden olyan különleges munkahelyi helyzetet, ahol a gyors reakció segítségével nem csak a jelentős anyagi kár kerülhető el, de a személyi sérülések is. Kötelező a tűzvédelmi szakvizsga megléte bizonyos, a Belügyminisztérium hatályos rendeletében felsorolt szakmák esetében. Ezek gyakorlatilag minden olyan munkakört lefednek, ahol elengedhetetlen rendelkezni naprakész tűzvédelmi ismeretekkel. Noha elsőre talán ez egy újabb felesleges papírnak tűnhet, a gyakorlatban rendkívül hasznos és maximálisan indokolt is egyben. Ráadásul az igazolás gyorsan és minimális ráfordítással megszerezhető.

De miből is áll egész pontosan egy tűzvédelmi szakvizsga? Függően attól, hogy milyen előzetes végzettséggel rendelkezünk, mindenképpen szükség lesz egy szakmai továbbképzésre, illetve egy felkészítő tanfolyamra. Ezek keretében megismerkedhetünk a leggyakoribb veszélyhelyzetekkel és azokkal a módszerekkel is, amikkel sikeresen elháríthatjuk a problémákat. Ezt a tanulási szakaszt egy tűzvédelmi szakvizsga zárja. Első körben írásban adhatunk számot megszerzett ismereteinkről. Amennyiben ez kiváló eredménnyel – 90 százalék felett – zárul, akkor nincs más teendőnk. Ha ezt az arányt nem értük el, de a kérdések legalább felére helyesen válaszoltunk, akkor szóban folytatódik a számonkérés és így szerezhetjük meg a bizonyítványt.