Mik tartoznak a laktató diétás ételek közé?

A laktató, diétás ételek nem csak a fogyást tudják támogatni, hanem akár az egészségnek is jót tesznek. A magyar konyha nem épp a gyomorkímélő, könnyed ételekről híres. A legtöbb hagyományos magyar étel tele van kalóriákkal, koleszterinnel, így csak módjával érdemes fogyasztani.

Laktató diétás ételek fogyasztása sokat segíthet, hogy eltüntesd a makacs zsírpárnákat. Ahhoz, hogy súlyt veszíts, kalóriadeficitbe kell kerülnöd, vagyis több kalóriát kell elhasználnod, mint amennyit beviszel. Ebben nagy segítséget nyújthat, ha számolod, hogy hány kalóriát viszel be egy-egy étkezéssel, illetve a nap során. Habár ez pepecselésnek tűnhet, azonban számos alkalmazás segíthet ebben, így nem kell kockás füzetben vezetni az értékeket, az applikáció összeadja a kalóriákat. A nap végén pedig látni fogod, hogy mennyit fogyasztottál. Minél pontosabban vezeted a kalória bevitelt, annál jobb, azonban nem kell rástresszelni, plusz-mínusz ötven kalória még nem jelent problémát. Ha valamelyik nap egy kicsit többet eszel, akkor a következő nap érdemes egy kicsit kevesebbet, így egyensúlyba kerülhetsz. Emellett érdemes tisztában lenned azzal, hogy melyek azok az ételek, melyek diétások, azonban kellőképp laktatóak.

Ilyenek például a kis keményítő tartalmú zöldségek, például a karfiol, paradicsom, uborka, sütőtök, savanyú káposzta, cukkini, brokkoli és gomba. A bogyós gyümölcsök is ide tartoznak. Emellett az olyan alacsonyabb szénhidráttartalmú gyümölcsöket is érdemes beépíteni az étrendbe, mint a szilva, barack vagy dinnye. A zabkása, rizs, répa, burgonya, körte, ananász, bab és a teljes kiőrlésű gabonatermékek kevésbé laktatóak, azonban célszerű fogyasztani őket. Emellett a hal és a tojás is tele vannak hasznos tápanyagokkal, ráadásul hosszú időre eltelítenek.