Mindaz, amit a szivárgás kapcsán tudni érdemes

Hazánkban nagyon sok helyen gázzal oldják meg az otthon felmelegítését vagy a melegvíz előállítást. A gázfelhasználás alapvetően biztonságos, különösen, ha a készülék rendszeresen ellenőriztetve, karbantartva van. Ugyanakkor érdemes tisztában lenni a veszélyekkel is.

A gázszivárgás kapcsán bővebb információkat itt érhet el! A gázzal való fűtés és vízmelegítés legnagyobb veszélyei a gázmérgezés és a robbanás. Mindkét esetben vannak előjelek, azonban ezeket csak kevesen ismerik fel, így sajnos a figyelmeztetések ellenére minden évben több ember belehal a gázmérgezésbe, holott ez elkerülhető volna. Komolyabb gázszivárgás esetén el kell hagyni a lakást és mielőbb tűzoltót kell hívni. Emellett nem árt a szomszédokat is értesíteni, különösen, ha ők is veszélyben vannak. Nagyon fontos, hogy baj esetén sosem szabad nekiállni megbütykölni a gázkészüléket. Akár kisebb, akár nagyobb problémáról van szó, jobban járunk, ha szakemberre bízzuk a javítást. Arra is ügyelni kell, hogy olyan szakembert bízzunk meg, aki rendelkezik a munka elvégzéséhez szükséges engedélyekkel.

Az éves karbantartás elvégzésével nagyon sok emberéletet meg lehetne menteni, valamint kisebb eséllyel hibásodnának meg a gázkészülékek. A földgáz alapvetően szagtalan, azonban egy vegyület hozzáadása miatt érezhető, ugyanis szivárgás esetén kellemetlen záptojás szagot érezhetünk. Ez a vegyület nem káros az egészségre, viszont nagyon hasznos abból a szempontból, hogy azonnal felfigyelünk a kellemetlen szagra. Ha földgázt érzünk, akkor igyekezzünk nem pánikolni, hanem nyissunk ki minél több nyílászárót, majd hagyjuk el a lakást és kérjünk segítséget. A nyugodt, megfontolt cselekedettel sokkal jobban járunk, mintha kétségbeesetten kapkodnánk és bekövetkezne egy esetleges tragédia.