Mit érdemes tudni a száraz hüvelyesek kapcsán?

A hüvelyesek közé tartozik a borsó, bab, lencse, valamint a szója is. Habár sokan nincsenek oda a belőlük készült főzelékekért és egyéb ételekért, azonban annyi előnyük van, hogy érdemes beépíteni őket az étrendbe. Különösen speciális étkezési formák esetén.

Száraz hüvelyesek terén nem csak a babfőzelék jöhet szóba, hanem egy rakás egyéb étel is, csak pár jó receptre és egy ügyeskezű háziasszonyra vagy fakanalat ragadni nem rest férfira van szükség. Az igazán kreatív konyhatündérek akár a desszertekbe is lazán belecsempészik a különféle hüvelyeseket, méghozzá úgy, hogy nem lehet kiérezni az ízüket. Püré, pástétom, leves, saláta, köret, főzelék és még hosszan lehetne sorolni, hogy mennyiféle étel készíthető a hüvelyesekből. A hüvelyesek nagyon magas fehérjetartalommal rendelkeznek, ezért vegán és vegetáriánus életmódot folytatók számára is érdemes fogyasztani. Emellett a szénhidráttartalmuk is viszonylag magas, azonban ennek ellenére a glikémiás indexük alacsony, így semmi akadálya, hogy akár cukorbetegek is fogyasszák.

A zsírtartalmuk viszont alacsony, ráadásul többszörösen telítetlen zsírsavakról van szó, ezért a zsírszegény étrendet folytatóknak is jó választás lehet. Nátriumtartalmuk szintén nem magas, ezért sószegény étrendben is megállják a helyüket. A legtöbb hüvelyesben olyan tápanyagok találhatók meg, mint a foszfor, réz, mangén, magnézium, illetve egyéb vitaminok. Az is fontos szempont, hogy a száraz hüvelyesekhez pénztárcabarát áron hozzá lehet jutni, ami a mai magas élelmiszerárak mellett kész áldás. Összességében hiba volna mellőzni a táplálkozásból a hüvelyesekből készült élelmiszereket. Ha online vásárlásra adnád a fejed, akkor érdemes ellátogatni a kozertplusz.hu webáruházba, ahol bővebben tájékozódhatsz!