Ejakulációs zavarok felismerése és kezelésük

Sok férfi, aki ejakulációs zavarral küzd, egy fajta szégyennek éli meg, hogy az problémái vannak az ágybeli teljesítményét tekintve, ezért tagadja vagy egyáltalán nem hajlandó beszélni róla, ez pedig gyakran párkapcsolati problémákhoz vezethet.

Ejakulációs zavarokról az érintettek általában nem szívesen beszélnek, sokkal gyakoribb, hogy magáról a problémáról sem akarnak tudomást venni. A negyven év alatti férfiak 20 – 40 % – nál előfordul ez a probléma, így tehát nem egyedi esetekről beszélünk. Az ejakulációs problémák közé sorolhatók a retrográd ejakuláció, a korai magömlés, a fájdalmas ejakuláció, a késői magömlés, valamint az anejakuláció. Retrográd ejakulációról, akkor beszélhetünk, ha az ondó visszafelé, vagyis a húgyhólyagba ürül. Ez előfordulhat spontán, de jóval gyakoribb, hogy valamilyen gyógyszeres kezelés mellékhatásaként fordul elő. A fájdalmas ejakuláció enyhébb szexuális zavarokat idézhet elő, ezenkívül általában alsó húgyúti tünetekkel együtt fordul elő.

Késői ejakuláció esetén a férfi szexuális stimuláció hatására vagy nagyon nehezen, akár fél – háromnegyed óra elteltével tud csak ejakulálni vagy pedig egyáltalán nem. Ritka esetekben gyógyszerek mellékhatása által alakul ki, sokkal gyakoribb, hogy valamilyen pszichés ok áll a háttérben, például szigorú vallásos nevelés, partner iránti vonzalom hiánya vagy egy korábbi traumatizáló szexuális élmény. Anejakuláció során az illető egyáltalán nem képes az ejakulálásra. Ennek hátterében számos ok állhat, hogy csak néhányat említsünk: bizonyos végbélműtétek következményeként, némely gyógyszerek hatására, fertőzés által, fejlődési rendellenesség következtében. Ha a fent említett panaszok közül bármelyiket is tapasztalja, keresse fel orvosát, aki alapos kivizsgálás után kezelést javasolhat.

Vélemény, hozzászólás?