Ezekben az országokban nem takarhatja semmi az autó szélvédőjének látóterét

Mielőtt átlépnénk az országhatárt, nem árt, ha előtte az úti célunknak alaposan utánanézünk, illetve, hogy az adott országban mik a helyi szokások és jogszabályok. Ha autóval vágunk neki az útnak, akkor különösen fontos, hogy alaposan tájékozódjunk, mivel komoly bírásgokat úszhatunk meg ezáltal.

A szélvédőre helyezhető dolgok, tárgyak kapcsán ide klikkelve tudhat meg bővebb információkat! Hazánkban nem igazán van megkötés, hogy mit helyezhetünk el a szélvédőn vagy a műszerfalon, egyedül arra kell figyelnünk, hogy semmi ne akadályozzon minket a kilátásban a vezetés során. Egész nyugodtan használhatunk menetrögzítő kamerát, azt viszont nem árt tudni, hogy a felvételen szereplők személyiségi jogain nem eshet csorba. Plüssöket is tehetünk a szélvédő elé, fenyő alakú illatosítót is beszerezhetünk, ahogy telefontartót is ragaszthatunk az üvegre. Mindezek által nagy mértékben le tudjuk szűkíteni a látóteret, azonban nem jellemző, hogy emiatt itthon megbüntetnek minket. Az európai országok nagy részében ennél sokkal szigorúbban büntetnek, ha a látóteret leszűkítjük valamivel vagy bármit elhelyezünk a szélvédő környékén.

Az EU legtöbb országában nagy különbség nincs hazánkhoz képest, legfeljebb annyi, hogy sokkal szigorúbb büntetésre számíthatunk a kihágások miatt. A fedélzeti kamerát általában mindenütt, ahol egyáltalán engedélyezik a visszapillantó tükör mögött kell elhelyezni, mivel ott semmit nem takar ki a sofőr látómezejéből. A felvételek kapcsán viszont komoly eltérések tapasztalhatók. A franciáknál bűncselekmény esetén át kell adni a rendőrségnek, míg belgáknál csak akkor használhatjuk, ha a felvételen lévő összes személyt értesítjük erről. Luxemburgban a kamera használata tilos, míg a portugáloknál már azért is büntetnek, ha az autóban megtalálják.