Problémát jelent, ha nem ugyanabba a pozícióba van felszerelve a gumiabroncs?

A biztonságos vezetés érdekében évente két alkalommal szükség volna a gumiabroncs lecserélésére, hogy az adott évszaknak megfelelő gumi legyen az autón. A csere során könnyen felmerülhet a kérdés, hogy az eltárolt guminak mindig ugyanabba a pozícióba kell kerülni vagy máshol sincs rossz helye?

A gumiabroncs felszerelése kapcsán ide klikkelve olvashat bővebb információkat! Először is azt érdemes tisztázni, hogy mikor van itt a gumicsere ideje. A szakemberek egyöntetű véleménye szerint, ha a napi középhőmérséklet tartósan hét Celsius fok alá vagy fölé megy, akkor ideje időpontot foglalni a gumiszervizben. Mielőtt még felszereltetnénk a hónapokig tárolt gumiabroncs szettet, először ellenőriznünk kell, hogy milyen állapotban vannak a gumik. Ha mi magunk tároljuk otthon a szettet, akkor ügyelnünk kell rá, hogy semmi nehezet ne tartsunk rajta, emellett száraz helyen legyen. A szett akkor szerelhető fel, ha megfelelő a profilmélység, valamint nem látható kopás vagy jelentős sérülés.

Habár mind a négy gumit egyszerre használjuk, azonban szinte biztos, hogy nincsenek ugyanolyan állapotban. Ennek hátterében számos ok állhat. Ilyen például az egyenetlen úttest, a futómű nem megfelelő beállítása, de akár egy vészfékezés is. A gumicserét követően nagyon fontos a futóművet is beállítani. A gumi leszerelése előtt a szervizben általában felírják, hogy melyik abroncsnak hol a helye, azonban a nem egyenletes kopás miatt érdemes átgondolni, hogy egyes abroncsok más helyre kerüljenek. A kevésbé kopott gumikat célszerű a hátsó tengelyre tenni, mivel ott sokkal hatékonyabban tudnak működni, jobban tapadnak, ami megcsúszás vagy vészfékezés során fontos szempont. Ráadásul így elkerülhetjük, hogy a kopott gumik még jobban elhasználódjanak és nagyobb különbség keletkezzen az abroncsok között.