Féktárcsa kopás – Idővel elkerülhetetlen a csere

A féktárcsa nagyon fontos feladatot lát el az autóban, ugyanis a leállítja a kerekek forgását a fékpofákkal egyetemben, melyek nekinyomodnak a kerekeknek és megállítják az autót. A féktárcsákat tartós fémötvözetből, öntött vasból, szénből vagy kerámiából gyártják, így meglehetősen ellenállók, ezért ritkábban kell cserélni őket, mint például a fékbetéteket.

Féktárcsa meglehetősen masszív alkatrész, azonban ennek ellenére előfordulhat, hogy a gyárilag előírt vastagságnál, tehát 2-3 milliméternél jobban elvékonyodik és ki kell cseréltetni. Ennek oka lehet akár az intenzív megterhelés is. A nem megfelelő minőség és a rosszul beállított fékpofák következtében is előfordulhat, hogy a féktárcsa hullámosra kopik. Éppen ezért érdemes minden fékpofa váltást követően leellenőriztetni a féktárcsát és szükség esetén kicseréltetni. A féktárcsa kopást az is befolyásolja, hogy milyen fékpofák vannak az autóba szereltetve. Ugyanis, ha a fékpofák túl kemények, akkor sokkal gyorsabban koptatják el a féktárcsa felületét, mint kellene. A túl erős fékezés, valamint a rossz hűtés is hozzájárul, hogy a tárcsa élettartama nagy mértékben megrövidüljön.

Ha eljött a csere ideje, akkor nem érdemes valami olcsó, silány minőséget beépíteni az autóba, hanem célszerű minőségi alkatrészt vásárolni, melynek köszönhetően hosszú ideig nem kell a cserével foglalkoznia. Azzal sem árt tisztában lenni, hogy tengelyenként párban szokás elvégezni a cserét, ráadásul szakember által. Utóbbi nagyon fontos, ugyanis a fék, akár életet is menthet, így nem érdemes kockáztatni és otthoni cserével kísérletezni. Ha pedig minőségi alkatrészt keres, akkor azt javasoljuk, hogy látogasson el az alkatreszek.hu webáruházba, ahol minőségi alkatrészek széles választékát találja!